Légző izom erő és az oxigénfelvétel 2015-04-01

Az oxigénfelvétel lassú komponense (V˙O2sc) egy fokozatos csökkenést mutat a munka hatékonyságát illetően, megerőltető, folyamatos kerékpározás alatt. Bár, ennek a "többlet" O2 felvételnek a nagy része a dolgozó izmok belső tényezőivel magyarázható, a feltételezések szerint a légző izom munka aránya is hozzájárulhat a V˙O2sc válaszhoz. Azonban, eddig egyik tanulmány sem adott átfogó elemzést a légzés mechanikai teljesítményéről (Pb) a V˙O2sc-höz kapcsolódóan, megerőltető testmozgás alatt.
Módszerek: A mechinkus Pb-t mérték 12 rekreációs kerékpárosnál (24 ± 1 év, 70,9 ± 3,9 kg) nehéz és erős intenzitású kerékpározás alatt. A Pb rezisztív és elasztikus komponenseinek a mennyiségét meghatározták módosított Campbell diagrammal.
Eredmények: A teljes Pb jelentősen nőtt (P < 0,05) a V˙O2sc fázis át, nehéz (Δ13 ± 2 J·perc−1) és erős munkaátmenetek (Δ219 ± 56 J·perc−1) alatt. Ennek a növekedésnek a mértéke viszonylag nagyobb az erős kerékpáros próbák (P < 0,05) alatt. A nagyobb "lassú komponens" emelkedése a teljes Pb-nél erős munkaátmenetek alatt a viszonylag nagyobb belégzési és kilégzési rezisztív Pb és rugalmas Pb növekedésének (P < 0,05) a következménye volt.
Következtetések: Ennek a vizsgálatnak az eredményei alátámasztják azt a feltételezést, hogy a légzőizmok energetikai hozzájárulása a V˙O2sc amplitúdóhoz aránytalanul nagyobb az erős intenzitású edzéseknél, a nehéz intenzitásúakkal összehasonlítva.

Klikk ide: Respiratory Muscle Power and the Slow Component of O2 Uptake