Támogatjuk a FODIsZ célkitűzését2015-02-27

A Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetsége (továbbiakban FODISZ) megvalósíthatósági tanulmányt készített „a Fogyatékosok Diák- és Szabadidősportja” címmel, azzal a szándékkal, hogy hozzájáruljon a kistérségek, a megyék, a régiók és hazánk fogyatékosok diák- és szabadidősportja struktúrájának kialakításához, fejlesztéséhez. A fő cél, hogy egy korszerű civil sportszakmai központ kialakításával, optimális szervezeti, együttműködési létrehozásával, fenntartható struktúrában, a jelenleginél magasabb minőségi színvonalon és költséghatékonyabb eljárásokkal végezzük a fogyatékkal élők számára elérhetőbb, magasabb minőségű sportszervezői tevékenységet. A program megvalósítására a társuló, fogyatékosok diák- és szabadidősportját szervező, összefogó megyei szervezetek elkötelezettek, támogatják az érintett helyi intézmények, egyesületek és a fogyatékkal élő lakosság is.
A FODISZ közhasznú szervezetként 2008. március 8-án alakult meg azzal a szándékkal, hogy hozzájáruljon a kistérségek, a megyék, a régiók és hazánk fogyatékosok diák- és szabadidősportja struktúrájának összefogásához, fejlesztéséhez. A fő cél, hogy egy korszerű civil sportszakmai összefogás, együttműködés kialakításával magas minőségi színvonalon és költséghatékony eljárásokkal lássa el a fogyatékos emberek diák- és szabadidősportjához kapcsolódó feladatokat.
Feladatának tekinti, hogy kialakításra kerüljön egy hálózatos szervezeti, és informatikai rendszerrel kapcsolt, az integráció, és a sportoló nemzet fogalmát tükröző, a fogyatékosok aktív és rehabilitációs diák- és szabadidősport lehetőségeit szinergiában megvalósító sportszakmai civil központ.
A FODISZ szakmai múltja 2000-re nyúlik vissza, amikor az akkori központi sportirányítás útjára indította a fogyatékosok diáksport projektjét. 2004-ben Magyarország mind a 19 megyéjében és Budapesten megalakultak a fogyatékosok megyei (fővárosi) sportszövetségei, mely szövetségek hozták létre 2008-ban a Fogyatékosok Országos Diák – és Szabadidősport Szövetségét.
Az alapító szövetségek közül 16 megyei szövetség rendelkezik önálló jogi személyiséggel, 4 pedig származtatott jogi személy.
Tagszervezeteik révén teljes mértékben lefedik a diák- és szabadidősportban résztvevők sokszínű spektrumát. Képesek megtalálni, és szervezni a kistelepülésekben, szórványban elhelyezkedő és élő fogyatékos személyeket.
Rövid helyzetértékelés
• Közel 350 oktatási intézménnyel, és 200 egyesülettel, alapítvánnyal van kapcsolata. Gyakorlatilag valamennyi, a fogyatékosok diák- és szabadidő sportjában, részben versenysportjában résztvevő szervezettel informális kapcsolatban van, csakúgy, mint a megyei, települési önkormányzatokkal.
• Sporteseményeink száma 2014-ben: 186 megyei, 12 regionális, 10 országos diáksport esemény. 64 megyei szabadidős program, 18 integrált szabadidős rendezvény.
• A programokon részvevők száma diáksportban mintegy 8000 fő, szabadidősportban 6-7000 fő. A FODISZ regisztrált diák és szabadidős sportolói létszáma 15676 fő.
• Ebből a rendszerből minden tudatosság és összehangoltság nélkül is tudott a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Parasport Szövetség minőségi versenysport rendszerébe versenyzőket beemelni.
• Diáksportunk tagoltsága ugyan még fenn áll, de a szakmai egyeztetések egyre inkább közelebb hozzák a mozgás-, látás-, és hallássérültek diáksportját. Ugyanakkor a szabadidősport rendszerben látjuk, hogy lehetséges az egymás közötti, és az épek sportjával történő integráció is.
• A fogyatékosok sportja utánpótlás bázisa, jellégéből adódóan eltér az épekétől, több szegmensből adódik össze. Megjelenik benne a klasszikus diáksportra épülő utánpótlás nevelés, de szabadidős vagy rehabilitációs sporttevékenységből, felnőtt korban belépő fogyatékosok utánpótlás nevelése is. A sportági tagozódás mellett, a fogyatékossági specifikum szerinti. Fontos eleme a szociális háttér, a lakóhely, az egyén életkörnyezete. (Család, gyermekotthon, szociális otthon, állami gondozottság, integrált-szegregált képzés) Nem eléggé rendezett a sportszervezeti hátteret, hiszen jelen van oktatási és szociális intézmény, ISK, DSK, diáksport egyesület, sportalapítvány, sportegyesületből integráló és speciális. A FODISZ, állami feladatellátás szintjén lehetőséget nyújt az összes sérülés specifikum által érintett sportolói csoportnak is a versenyein való részvételre.
• Ma Magyarországon nincs olyan oktatási intézmény, amelyben ne tanulna SNI/fogyatékos diák. Ezen tanulók bevonása a jelenlegi rendszerbe kis mértékben megoldott.

Célkitűzések
A FODISZ és megyei szervezeteinek célja, hogy egy többszereplős, minden sérülés specifikum sajátosságaira, hagyományaira támaszkodó, de egységes diáksport versenyrendszer és utánpótlás rendszer alakuljon ki a fogyatékosok sportjában. A diáksport versenyrendszer fejlesztésének és kiszélesítésének egyik fontos eszköze a Magyar Diáksport Szövetséggel (MDSZ) kötött együttműködési megállapodás.
Az új kialakítású fogyatékosok diák- és szabadidősportja civil sportszakmai hálója, kevesebb energiával, gazdaságosabb erőforrás felhasználással nyújthat magasabb szintű szolgáltatásokat a fogyatékosok sportja egészének. A program megvalósítja az ideális sportszolgáltatás képét, amennyiben a preventív jellegű sporttevékenységtől és egészséges életmódra neveléstől, a diák- és szabadidősporton keresztül egészen a fogyatékosok rehabilitációjáig végigkíséri és biztosítja a sportoláshoz szükséges valamennyi feltételt, egymást erősítő, szinergikus rendszerben.
• Az iskolai testnevelés területén: szakértői közreműködés a testnevelés és sport műveltség területén, tanórán kívüli, nem versenyjellegű – komplex iskolai mozgásprogramok, valamint inkluzív jellegű közösségi programok generálása.
• Az iskolai sport területén: a diákolimpiai versenyrendszer működtetése és folyamatos fejlesztése, valamint tehetséggondozási és sportági utánpótlásbázis - szélesítő programok megvalósítása, tehetség kiválasztás és tehetséggondozás, fiatal sportolók kiválasztásának és képzésének segítése, előmozdítása, az utánpótlás bázis szélesítése.
• Diáksportoló aktív létszám 30 %-s növelése.
• Diákolimpia: a mozgás-, hallás-, látás- és értelmileg sérült tanulók diáksport versenyrendszerének működtetésére, szervezése, valamint az integráltan tanuló diákok széles körű bevonása a diákolimpiai versenyrendszerbe.
• A Diákolimpia résztvevői:

A tanulók nevelését, oktatását ellátó általános iskolák, általános iskolai tagozatok, az előkészítőszakiskolák és speciális szakiskolák fogyatékos tanulói,
• FODISZ a diákolimpiai versenyeket 6 korcsoportban, hirdeti meg.

Sportágak: atlétika, úszás, röplabda (zsinórlabda), labdarúgás, asztalitenisz, boccia, judo, kerékpár, kosárlabda, tájfutás, sakk, kézilabda, evezés, kenu, erőemelés, ergométeres evezés
• 2015-ben tervezett programok: 200 - 220 területi diáksport esemény, 12 regionális és 30 országos diáksport esemény.
• Sport tehetségháló program: Az iskola és területi diáksport programra támaszkodva tehetség kiválasztás és tehetséggondozás, tehetségek azonosítására és kiválasztására alkalmas körzeti és megyei diáksportversenyek szervezése. A programban résztvevő intézmények, pedagógusok motivációs jutalmazása.
• A FODISZ, a fogyatékosok sportszövetségei és megyei szervezeteink koordinálásával „utánpótlás nevelési program” elkészítése és megvalósítása.


• Nemzetközi események: A Szövetségnek, diák- és ifjúsági sport területén, összhangban az utánpótlás nevelési programmal, szükséges megjelennie a sport nemzetközi színterén, akár úgy, hogy ebben kezdeményező szerepet vállal.
• A diák szabadidősport területen: fogyatékkal élő gyermekek és hátrányos helyzetű társadalmi csoportok egészséges életmódra nevelésének és a testmozgás iránti igény viselkedéskultúrába való beépülésének elősegítése; Kis költségvetésű, elsősorban életmód sportágakra épülő, szabadban szervezhető programok megszervezése.
• A diáksport versenyrendszerben megjelenő fogyatékos tanulók fizikai állapotfelmérése, a FODISZ sportszakmai célkitűzéseit alátámasztó elméleti tanulmányok, háttéranyagok készítése.
• Humánerőforrás képzése, felkészítése a fejlesztési programok megvalósítására
• Szabadidősport rendezvényeket szervez, ahol lehetőség szerint nemcsak értelmi fogyatékosok, hanem hallás-, látás és mozgássérültek is részt vehetnek, és kizárólag az önfeledt mozgáson és egészségmegőrző sportoláson legyen a hangsúly. Szövetségünk a fenti célok elérése érdekében biztosítani szeretné megyénként 2-4 szabadidősport esemény megszervezését, valamint több országos és regionális integrált szabadidősport alkalmat szervez meg a 2015-ös esztendőben.